wtorek, 9 września 2014

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Ciasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :)


Składniki:
Ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 150 g margaryny
- 10 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
oraz 1 kg śliwek

Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 1 godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz