Ciasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :)
Składniki:
Ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 150 g margaryny
- 10 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
oraz 1 kg śliwek
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 1 godzinę.
Kategorie
- Boże Narodzenie (26)
- Ciasta (43)
- Ciasta z owocami (46)
- Ciasteczka i muffinki (50)
- Desery (23)
- Drożdżowe (9)
- Książki (5)
- Lody i sorbety (7)
- Na białkach... (12)
- Na zimę... (16)
- Napoje (18)
- Obiady Mięsa i Przekąski (66)
- Pieczywo (5)
- Sałatki (30)
- Serniki (14)
- Śniadaniowo (10)
- Tłusty czwartek (8)
- Walentynkowo (3)
- Wielkanoc (19)
- Zakrapiane (4)
- Zakręcone... (7)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz