piątek, 29 sierpnia 2014

Ucierane ciasto jogurtowe

Uwielbiam ciasta z owocami, dlatego zawsze dużo ich mrożę by móc w zimie cieszyć się takimi właśnie smakami. Ciasto to jest lekkie i po brzegi wypełnione  świeżymi owocami.


 Składniki:
- 6 jajek
- 150 g masła
- 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 500 g jeżyn
- 4 brzoskwinie

Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i miksujemy. Ciągle mieszając powoli dolewamy przestudzone masło. Do masy dosypujemy oba cukry oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta dodajemy jeżyny oraz cieniutko obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość już delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach  24 cm x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz