Twarogowe bułeczki

Błyskawiczne w przygotowaniu i mięciutkie. Rewelacyjne na śniadanie, chociaż powiem szczerze u mnie wytrzymały tylko do ostygnięcia :)


Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag sera białego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli
- odrobina mleka i cukru

Przygotowanie:
Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około 15 minut na złoty kolor.

Komentarze

  1. Super przepis, akurat mam kostkę sera białego wiec moge zrobić:)Pozdrawiam JP.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto a potem poproszę o informacje, jak smakowały. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Czy może być zamiast śmietany jogurt naturalny? A smietana ilu %? Maka pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dopisuję do przepisu, ja użyłam maki pszennej i śmietany 18 %. Wydaje mi się, że z jogurtem naturalnym też by fajne wyszły, chociaż nie próbowałam, ale jeśli coś to czekam na informację jak smakowały :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz