Cukinii w tym roku mam pod dostatkiem więc postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania sosu, który idealnie nadaje się do makaronów. Wystarczy w zimie podgrzać i obiad gotowy :)
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 400 g cebuli
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 1 kg pomidorów
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki papryczki chili
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
Cukinie obieramy, usuwamy nasiona a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki a następnie kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy olejem i wodą, po czym dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 25 minut.
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 400 g cebuli
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 1 kg pomidorów
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki papryczki chili
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
Cukinie obieramy, usuwamy nasiona a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki a następnie kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy olejem i wodą, po czym dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 25 minut.
proporcje są tragiczne! robię właśnie ten sos. dałam 4 łyżeczki pieprzu, a chilli tylko 1 i jest masakrycznie ostre!!! pieprzu wystarczyło by maksymalnie 2 łyżeczki- takie jest moje zdanie. dodaję więcej wody i próbuję doprawiać solą, aby jakoś zrównoważyć smak. mam nadzieję, że jakoś uda mi się uratować ten sos.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu wszyscy lubimy ostre, ale jeśli jest za bardzo można rozcieńczyć zalewę wodą i wtedy będzie mniej ostre. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń