piątek, 22 sierpnia 2014

Sernik doskonały

Po ciastach z owocami naszła mnie ostatnio ochota na sernik. Ten jest połączeniem czekoladowego ciasta i kremowego sera.

 Składniki:
Warstwa jasna:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa ciemna:
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy warstwę jasną. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka.
Jak mamy jasną warstwę możemy przystąpić do przygotowywania ciemnej. Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cynamon wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Masę studzimy i dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wszystko miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy już masę łyżką.
Blachę smarujemy, wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na przemian 1 łyżkę masy jasnej i 1 łyżkę masy ciemnej. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka).











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz