poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Nadziewana cukinia z serem pleśniowym

Lubię faszerowane warzywa i w sezonie letnim bardzo często goszczą na moim stole. Ta cukinia jest soczysta, aromatyczna i pożywna, doskonale nadaje się na obiad bądź kolację. 


 Składniki:
- 2 cukinie
- 1,2 kg mięsa mielonego
-  120 g sera pleśniowego typu brie
- 120 g sera pleśniowego lazur niebieski
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs
- kilka czarnych oliwek

Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy i dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz delikat czerwony. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Oba gatunki serów kroimy w małe kawałki, dorzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa i razem podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w 180 C przez 45 minut. Gotowe cukinie ozdabiamy pokrojonymi oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz