Wiśniowy marmurek

Dzisiaj uciekłam troszkę od przepisów związanych z przygotowywaniem przetworów bo chciałam Wam przedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może skusicie się :)


 Składniki:
- 500 g wiśni
- 6 jajek
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy jasne ciasto, na nie przekładamy wydrylowane wiśnie a na nie ciasto czarne. Pieczemy je w 180 C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka ).


Komentarze