czwartek, 17 lipca 2014

Ogórki konserwowe

Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty :) Przepis ten jest  w mojej rodzinie od dawna i dlatego jest sprawdzony w 100 % :)


 Składniki:
- ogórki
- 1 butelka octu 10 %
- 5 butelek wody (tych po occie)
- 100 g soli
- 150 g cukru
- kilka zieli angielskich
- kilka liści laurowych
- ziarna gorczycy
- marchewka
- chrzan

Przygotowanie:
Z octu, wody, soli, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy zalewę i studzimy. Ogórki układamy w słoiku, do każdego dodajemy po 3 plasterki marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 10 - 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz