Poziomkowa tarta

Wczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :) 


 Składniki:
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
na krem
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 i 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
oraz
- 500 g poziomek
- 1 galaretka poziomkowa

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut w temperaturze 200 C po upływie tego czasu ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z podanym na odwrocie przepisem a potem studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, którą przekładamy na wystudzone ciasto a na wierzch układamy poziomki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylewamy na poziomki. Ciasto schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce.

Komentarze