Zamiast tradycyjnego sernika tym razem postanowiłam zrobić jego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :)
Składniki:
na spód
- 1 opakowanie herbatników (200 g)
- 100 g masła
masa serowa
- 1 kg zmielonego sera białego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 5 bananów
Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy nią foremki na muffinki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodając pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy zmielony ser oraz pogniecione na papkę banany. Całość dobrze ucieramy a na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już delikatnie całość mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody herbatnikowe. Pieczemy około 20 minut w 180 C
Kategorie
- Boże Narodzenie (26)
- Ciasta (43)
- Ciasta z owocami (46)
- Ciasteczka i muffinki (50)
- Desery (23)
- Drożdżowe (9)
- Książki (5)
- Lody i sorbety (7)
- Na białkach... (12)
- Na zimę... (16)
- Napoje (18)
- Obiady Mięsa i Przekąski (66)
- Pieczywo (5)
- Sałatki (30)
- Serniki (14)
- Śniadaniowo (9)
- Tłusty czwartek (8)
- Walentynkowo (3)
- Wielkanoc (19)
- Zakrapiane (4)
- Zakręcone... (7)

Takie mini serniczki są świetne! :) A jeszcze do tego bananowe...! Niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńLubię czasami zjeść takie " małe co nie co " :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń