czwartek, 26 czerwca 2014

Bananowe serniczki

Zamiast tradycyjnego sernika tym razem postanowiłam zrobić jego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :)


 Składniki:
na spód
- 1 opakowanie herbatników (200 g)
- 100 g masła
masa serowa
- 1 kg zmielonego sera białego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 5 bananów

Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy nią foremki na muffinki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodając pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy zmielony ser oraz pogniecione na papkę banany. Całość dobrze ucieramy a na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już delikatnie całość mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody herbatnikowe. Pieczemy około 20 minut w 180 C

2 komentarze:

  1. Takie mini serniczki są świetne! :) A jeszcze do tego bananowe...! Niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię czasami zjeść takie " małe co nie co " :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń