Tarta pomarańczowa

Każda mama zasługuję dzisiaj na coś wyjątkowego dla Mojej Mamy mam dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :)


 Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 140 g cukru pudru
- 3 żółtka
masa:
- 150 ml śmietany 36%
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 4 pomarańcze

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy.



Komentarze

  1. Wyglada super.Prosze podac wielkosc formy na tarte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Moja forma na tarte ma średnicę 28 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Folia aluminiową a nie spożywczą. Ktoś weźmie plastikowa i będzie problem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz