niedziela, 4 maja 2014

Krem z wiśniami

Krem ten można zrobić ze świeżymi wiśniami bądź tak jak ja wykorzystać, te które jeszcze mamy w zamrażalniku :)


 Składniki:
- 2 szklanki mrożonych lub świeżych wiśni
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 litra jogurtu naturalnego
- bezy do dekoracji (mi zostało jeszcze kilka bez owocowych, które piekłam poprzednio)

Przygotowanie:
Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka, które ucieramy na jednolitą masę z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody a wiśnie rozmrażamy i odsączamy. Żelatynę dodajemy do masy z żółtek i mieszamy z jogurtem. Masę wstawiamy do lodówki. Wiśnie rozkładamy na dnie pucharków, przykrywamy tężejącą masą, dekorujemy pokruszonymi bezami i możemy jeszcze na około 30 minut ponownie włożyć do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz