niedziela, 11 maja 2014

Kajmakowy sernik

Już trochę czasu minęło od świąt wielkanocnych, ale dzisiaj chciałam Wam zaprezentować sernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :)


 Składniki:
na ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
- 1 kg sera białego
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Ser mielimy w maszynce. Do miski wkładamy ser oraz masę kajmakową, miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylepiamy ciastem a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 1,5 godziny. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz