Jabłecznik z owocową bezą

To ciasto jest częstym gościem w moim domu i chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika.


 Składniki:
 ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel truskawkowy
oraz 3 kg jabłek

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor.


Komentarze