środa, 7 maja 2014

Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe

Pomarańcza i czekolada to połączenie, które smakuje chyba każdemu łasuchowi, ja postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych małych słodkości :)


 Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 4 łyżki cukru
- 1 pomarańcza
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz