Pomarańcza i czekolada to połączenie, które smakuje chyba każdemu łasuchowi, ja postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych małych słodkości :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 4 łyżki cukru
- 1 pomarańcza
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek.
Kategorie
- Boże Narodzenie (26)
- Ciasta (43)
- Ciasta z owocami (46)
- Ciasteczka i muffinki (50)
- Desery (23)
- Drożdżowe (9)
- Książki (5)
- Lody i sorbety (7)
- Na białkach... (12)
- Na zimę... (16)
- Napoje (18)
- Obiady Mięsa i Przekąski (66)
- Pieczywo (5)
- Sałatki (30)
- Serniki (14)
- Śniadaniowo (9)
- Tłusty czwartek (8)
- Walentynkowo (3)
- Wielkanoc (19)
- Zakrapiane (4)
- Zakręcone... (7)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz