Pieczeń z nadzieniem

Przepis ten znalazłam w jednym z czasopism i bardzo zaciekawiło mnie połączenie makaronu w pieczeni i powiem Wam smak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki:
- 70 dag łopatki mielonej
- 15 dag makaronu
- 5 łyżek masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 15 dag sera żółtego
- 1 garść szczypiorku
- 1 świeża czerwona papryka
- 2 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka delikatu czerwonego do mięs

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy do zimnego mleka. Sos gotujemy około 10 minut aż zrobi się gęsty. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatołową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką oraz delikatem. Mieszamy i zestawiamy z ognia. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, czosnek, paprykę, rzodkiewki oraz jajka. Masę doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę mięsną (3/4 objętości) na to nakładamy masę makaronową a następnie resztę masy mięsnej. Pieczemy w 180 C 1 godzinę.




Komentarze

Prześlij komentarz