niedziela, 13 kwietnia 2014

Mazurek pomarańczowy

Wykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :)


Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 35 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 galaretki pomarańczowe
- garść rodzynek i suszonych moreli
Do dekoracji:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 pomarańczy
- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor. Pomarańcze i cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, następnie owoce obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie wyciągamy na pergamin do wystygnięcia) oraz migdały i rozpuszczoną czekoladę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz