Babka pomarańczowa

Czas rozpocząć przygotowania do świątecznych wypieków. Na początek proponuję miękką i aromatyczną w smaku babkę.


 Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Komentarze