Babka marmurkowa

Kolejna propozycja na smaczne udekorowanie naszego wielkanocnego stołu, ta babka nie tylko fajnie wygląda ale również super smakuje.


 Składniki:
- 5 jajek
- 25 dag mąki
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- garść rodzynek
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Na lukier:
- odrobina soku pomarańczowego i cukru pudru

Przygotowanie:
Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy np patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy w 200 C przez około 1 godzinę  (do tzw. suchego patyczka).








Komentarze