środa, 26 marca 2014

Skórka pomarańczowa i syrop pomarańczowy

Święta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami dlatego po raz pierwszy postanowiłam zrobić domową skórkę pomarańczową. Najwięcej pracy jest przy usunięciu białej skórki a później już idzie szybko a aromat jaki się roznosi po domu rewelacyjny :)


 Składniki:
- 4 pomarańcze
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Pomarańcze wrzucamy na minutę do wrzątku i odcedzamy, następnie obieramy pomarańcze, oddzielamy skórkę od jej białej gorzkiej warstwy a następnie kroimy w kosteczkę. Wodę i cukier wrzucamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną skórkę i gotujemy 12 minut. Następnie odcedzamy i suszymy na pergaminie (rozkładamy tak, by jak najmniej się stykały). Na drugi dzień przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Powstały z gotowania syrop przelewam również do szczelnego pojemnika i wykorzystuje jako pyszny dodatek do deserów oraz do aromatyzowania kawy :)


2 komentarze:

  1. Podsunę Ci pomysł na łatwiejsze obieranie skórki od białej części: sparzone, wyszorowane pomarańcze obierz tradycyjnie (skórka z białą częścią), tak obrane skórki namocz na kilka godzin w zimnej wodzie (kilka razy ją zmieniając). Moczenie spowoduje, że biały miąższ nasiąknie jak gąbka i bardzo łatwo oddzielisz go od pomarańczowej skórki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za fajny pomysł, napewno skorzystam bo domowa skórka pomarańczowa bardzo mi posmakowała ale chyba nie mam aż tyle cierpliwości do jej oddzielania :) Pozdrawiam

      Usuń