Rolada serowa z wiśniami

Po przeglądnięciu moich zapasów owocowych z zamrażarki powstała rolada serowo wiśniowa :)


 Składniki:
Ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 50 dag mielonego twarogu
- 1 budyń waniliowy

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania małymi porcjami dodajemy twaróg oraz budyń. Ciasto rozwałkowujemy i ostrożnie rozciągamy na oprószonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie. Ciasto rolujemy, formując strudel. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 C.


Komentarze

Prześlij komentarz