Rogaliki błyskawiczne

Naszła nas dzisiaj ochota na  małe co nie co w postaci rogalików, ale chodziło mi o takie, przy których nie spędzę całego dnia w kuchni. Na ten przepis natknęłam się w jednym z czasopism i faktycznie jest wart wypróbowania. 


 Składniki:
- 250 g masła
- 4 szklanki mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g śmietany 18%
- 1 duży słoik marmolady

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, zalewamy je śmietaną i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz miękką margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Każdą z części dzielimy tak by powstały trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca. Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 25 minut na złoty kolor.


Komentarze

Prześlij komentarz