niedziela, 23 marca 2014

Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłeczniki często goszczą w moim domu i to nie tylko w okresie jesiennym, ta propozycja to połączenie miękkiego biszkopta, słodkich a równocześnie kwaskowych jabłek i puszystej bitej śmietany. 


 Składniki:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg przesmażonych jabłek
- 2 śmietany śnieżki
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml mleka

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam jedynie 1 i 1/2 szklanki cukru) i jeszcze chwile podsmażamy, by cukier się rozpuścił, następnie dodajemy jedną galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz