Po ekstrakcie waniliowym przyszła pora na ekstrakty pomarańczowe i cytrynowe. Przygotowanie bardzo proste i szybkie a aromat jest na tyle intensywny, że już nie ma szans na powrót do tych kupnych :)
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 2 szklanki wódki
Przygotowanie:
Pomarańcze i cytryny sparzamy i obieramy z nich skórki. Skórki przesypujemy do słoiczków i każdą zalewamy 1 szklanką wódki. Szczelnie zamykamy i odstawiamy co najmniej na miesiąc.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 2 szklanki wódki
Przygotowanie:
Pomarańcze i cytryny sparzamy i obieramy z nich skórki. Skórki przesypujemy do słoiczków i każdą zalewamy 1 szklanką wódki. Szczelnie zamykamy i odstawiamy co najmniej na miesiąc.
Po m-cu skórki wyjmuję i dodaję święże :o))))
OdpowiedzUsuńDziekuje za podpowiedź, zastanawiałam się właśnie jak przedłużyć trwałość ekstraktu. Pozdrawiam :)
Usuń