Tarta jabłkowa

Wilgotne, rozgrzewające i lekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru.


 Składniki:
- 4 jajka
- 1 kostka masła (20 dag)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 jabłka
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 galaretka wiśniowa

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek kładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty kolor w 180 C przez około 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę (tężejącą) polewamy wierzch przestudzonego ciasta.






Komentarze