niedziela, 9 lutego 2014

Sernik pomarańczowy

Sezon na cytrusy w pełni stąd też u mnie dzisiaj sernik z nutą pomarańczową


 Składniki:
Na ciasto
- 2 białka
- 5 dag cukru pudru
- 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych
- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 budyń waniliowy
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 3 białka
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 200 ml śmietany 12 %

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut.
Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser będzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu i pieczemy jeszcze 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Mniam, ale pychotka! Serniczek wygląda, jak bardzo delikatna, puszysta pianka :) No i ten aromat cytrusów... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i musze przyznać, że poprostu uwielbiam zapach cytrusów, który podczas pieczenia roznosi się po całym domu :) Pozdrawiam

      Usuń