wtorek, 25 lutego 2014

Faworki

Kruche, delikatne i pokryte pęcherzykami powietrza. Do ciasta nie dodałam cukru więc po usmażeniu obficie posypałam je cukrem pudrem. Wyszły bardzo smaczne :)


 Składniki:
- 50 dag mąki
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeżeli nadal nie będzie się chciało związać możemy spokojnie dodać jeszcze śmietany) i wyrabiamy wałkiem aż będą pęcherzyki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i radełkiem kroimy paski o szerokości około 3 cm. Środek paska przecinamy i przewijamy jeden koniec przez ten otwór. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wystudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz