Brokułowy pasztet

Świetny na ciepło do obiadu, bądź na zimno do kanapek zamiast wędliny.


 Składniki:
- 1 duży brokuł (mój miał 800 g)
- 2 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 2 łyżki żelatyny
- 2 ziemniaki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera. Różyczki brokuła gotujemy przez 5 minut a następnie podduszamy na oliwie i maśle. Połowę brokułów miksujemy i dodajemy do ziemniaków. Jajka dodajemy do masy i całość doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i wraz z śmietaną mieszamy z masą. Masę przelewamy do formy a wierzch wykładamy resztą różyczek brokuła. Formę układamy w większym naczyniu i pieczemy w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze 200 C.


Komentarze