Bananowy Keks

Witaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego.


 Składniki:
- 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki )
- 2 czubate szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania płatków migdałowych
- 1 garść suszonych moreli
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka oraz mleko i wszystko miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami.

Komentarze