Żurawinowe muffinki

Korzenne muffinki przełamane słodkim smakiem suszonej żurawiny.


 Składniki:
- 1 szklanka suszonych żurawin
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
-1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir przesiewamy. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wystudzone masło oraz cukier. Mokre składniki łączymy z suchymi składnikami i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki bądź do papilotek. Pieczemy w 180 C przez około 25 minut.



Komentarze