niedziela, 19 stycznia 2014

Serniczek z nutą kawową

Delikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) 


 Składniki:
Biszkopt
- 2 jajka
- 1/2 paczki cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki żelatyny
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
- 150 g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy biszkopty zanurzone na chwilę w rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta.

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście "serniczek" ;) Bardzo ładnie wygląda i na pewno świetnie smakuje!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń