Pudding pomarańczowy

Przepis ten znalazłam w jednej z moich książek Nigelli Lawson, pudding robi się błyskawicznie, ma lekką konsystencję i posmak intensywnie pomarańczowy w środku słodki a na wierzchu lekko gorzkawy powstały z dżemu pomarańczowego. Super smakuje na ciepło, mi został na drugi dzień i podgrzany smakował tak samo pysznie.


 Składniki:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego
- 225 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- otarta skórka i sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz dżemu miksujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i wierzch smarujemy dżemem, wsadzamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.


Komentarze

Prześlij komentarz