Pomarańczowe kwadraciki

Aromatyczne i miękkie  pomarańczowe ciasteczka.


 Składniki:
- 100 g masła
- 80 g miodu
- 3 żółtka
- starta skórka z jednej pomarańczy
- starta skórka z połowy cytryny
- sok z połówki pomarańczy
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte skórki z owoców. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka smarujemy polewą (podgrzewamy miód wymieszany z sokiem z pomarańczy).








Komentarze

Prześlij komentarz