niedziela, 5 stycznia 2014

Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowymi

Słodkie i delikatne w smaku babeczki, idealne do popołudniowej kawki :)


 Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g masła
- 5 dużych łyżek wiórków kokosowych
- 100 ml wody gazowanej
Domowy budyń:
- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 350 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 płaskie łyżeczki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:
Na początku gotujemy budyń: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się zagotuje wlewamy mleko połączone z mąką. Mieszamy chwilę aż się chwilę pogotuje. Odstawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy ciasto. Rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski wbijamy jajka, lekko je ubijamy, dodajemy przestudzony budyń, masło oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wodę gazowaną. Wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, bądź do papilotek. Wierzch muffinek posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 180 C przez ok 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz