Królewiec

To ciasto mogę jeść nie tylko od święta :)


 Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 1 jajko
- 150 g masła 
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 20 dag cukru
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
- 250 g masła
Polewa czekoladowa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody

Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą pieczemy w 180 C przez około 30 minut (na złoty kolor). Jak blaty upieczone możemy przystąpić do robienia biszkoptu. Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu warstw gotujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki, w której wymieszamy mąki. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu wlewamy rozmieszane mleko z mąką i jeszcze chwilę gotujemy do zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy po kawałku masła czas mieszając. Przygotowaną połową masy smarujemy placek, następnie kładziemy biszkopt, masę oraz drugi placek. Całość polewamy polewą (wszystkie składniki polewy mieszamy i podgrzewamy, aż margaryna się rozpuści).





Komentarze

Prześlij komentarz