piątek, 17 stycznia 2014

Domowy cukier waniliowy

Cukier waniliowy obecnie jest do kupienia pod sprytną nazwą cukier wanilinowy. Myślałam, że to praktycznie żadna różnica, aż do chwili gdy wreszcie spróbowałam zrobić swój własny cukier waniliowy. Teraz już na pewno nie dam się nabrać bo różnica jest ogromna. Zachęcam Was do spróbowania.


Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 laska wanilii

Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrawamy na pół i zeskrobujemy ziarenka. Puste laski kroimy na połówki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 2 tygodnie i gotowe.




2 komentarze:

  1. Też robię taki cukier waniliowy, urzeka mnie jego aromat, zdecydowanie inny niż sklepowy cukier wanilinowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie pierwszy raz wypróbowałam i teraz już napewno nie wrócę do kupnego :)

      Usuń