Chlebek dla " leniwych " :)

Przepis ten jest dla wszystkich miłośników zapachu pieczonego chleba, który unosi się i wypełnia każdą przestrzeń domu. Bardzo szybki a jakże smaczny domowy chlebek. Jego wersji i smaków może być wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta.

 Składniki na 2 keksówki:
- 6 szklanek mąki
- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 10 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wody letniej
- 2 szklanki wody ciepłej
- ulubione ziarna np słonecznika, dyni, siemienia lnianego

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna (ja dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówek, wierzch możemy posypać ziarnami. Wkładamy blachy z ciastem do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę 180 C  i pieczemy około   1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę w środku wyłączonego piekarnika.

 
 

Komentarze

Prześlij komentarz