niedziela, 15 grudnia 2013

Świąteczne pierniki

Aby pachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków  :)


 Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złoty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją.
Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach.
Składniki na lukier:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Przygotowany lukier dzielimy na porcje, dodajemy barwniki i puszczamy wodzę fantazji w dekorowaniu :)





4 komentarze:

  1. Jak pięknie ozdobione pierniczki, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne pierniczki :) Takie kolorowe :) Ja swoje też lada dzień będę piec, to obowiązkowy element każdych Świąt ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje i życzę frajdy w ozdabianiu swoich, pewnie tak samo kolorowych pierniczków pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń