piątek, 27 grudnia 2013

Sernik z bezą orzechową

Święta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)


 Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa serowa:
-1,2 kg sera białego
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 8 dag budyniu śmietankowego
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam)
- 2 jajka
- 4 żółtka
Beza orzechowa:
- 6 białek
- szczypta soli
- 15 dag cukru
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i z uchylonymi drzwiczkami trzymamy w nim ciasto przez około 30 minut.




4 komentarze:

  1. szklanka jest o poj 250 ml? czy 200? Moze pokarzesz rownież zdjecia z poszczególnuch etapów jak pieczesz cos :)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam szklanka jest o pojemnosci 250 ml, dziekuje za propozycje urozmaicenia bloga, lubie takie komentarze i postaram sie wprowadzac zmiany. Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechowa beza? Nie spotkałam się jeszcze z takim cudem, chętnie spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, fajna alternatywa dla tradycyjnej bezy Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń