niedziela, 1 grudnia 2013

Rafaello

Delikatny biszkopt z nutką kokosową, super połączenie :)


Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 olejek śmietankowy
Kokos:
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka cukru
- 5 dag wiórek kokosowych

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.
Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy, gdy wystygnie miksujemy z kostką masła oraz połówką olejku śmietankowego.
Kokos: margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i wiórka, wszystko podsmażamy na złoty kolor.
Upieczony biszkopt kroimy na pół. Obie części nasączamy kawą rozpuszczalną (dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzącą wodą i osładzamy 2 łyżeczkami cukru). Na jeden biszkopt kładziemy prawie całą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu wykładamy masę kokosową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz