środa, 11 grudnia 2013

Piernik świąteczny

Dla tych co nie lubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :)


 Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 200 g kremówki

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie powoli wlewamy mleko. Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy dokładnie a pod koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do  formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe części. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia.


2 komentarze:

  1. Wyglada superascie,jest chyba b.wilgotny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest wilgotny a dżem fajnie przełamuje smak piernika :) Pozdrawiam

      Usuń