Makowiec orzechowy

Ten przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :)


Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany
Masa makowa:
- 7 jajek
- 500 g maku
- 7 jabłek
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- olejek migdałowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 9 łyżek kaszy manny
Masa orzechowa:
- 1 kostka masła
- mleko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody

Przygotowanie:
Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około  godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.
Masa makowa: mak gotujemy, studzimy i mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut.
Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy, studzimy i polewamy ciasto.



Komentarze