Jabłecznik czekoladowo-kokosowy

Tradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :)


 Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 250g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 1 kg jabłek
- 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy na gotowe ciasto i umieszczamy ponownie w piekarniku. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 C.






Komentarze