niedziela, 8 grudnia 2013

Bożonarodzeniowy sernik po krakowsku

Bardzo często ten sernik gości w mojej rodzinie nie tylko od święta, ponieważ przypomina nam smaki dzieciństwa :)


 Składniki:
Ciasto:
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 15 dag margaryny
- 30 dag mąki
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 10 jajek
- 30 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy żółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godziny do tzw suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. uwielbiam sernik. Ten wygląda wyśmienicie, przypomina mi samym widokiem smak sernika jaki zawsze robiła moja babcia... zapraszam również na mój sernik, pozdrawiam
    http://iwonkaaamaliglowka.blog.pl/2013/11/29/sernik-krolewski-wedlug-przepisu-mojej-sis/#comments

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje, ja też uwielbiam serniki i ten Twój już dodałam do ulubionych bo wygląda samkowicie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń