piątek, 29 listopada 2013

Zapiekanka brokułowa

Jestem małą maniaczką brokuła i uwielbiam go na różne sposoby, dzisiaj propozycja obiadowa.


 Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 20 dag żółtego sera
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki majonezu
- sól

Przygotowanie:
Brokuły gotujemy w małej ilości osolonej wody (warzywa nie powinny być zbyt miękkie) po czym osączamy. Jajka rozmącamy z jogurtem, majonezem i drobno startym żółtym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Brokuły rozkładamy równomiernie w naczyniu i zalewamy masą jajeczno - serową. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 C aż masa jajeczno - serowa zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz