sobota, 30 listopada 2013

Tort kawowo-bananowy

Dla Wszystkich Smakoszy Kawy :)

Składniki:
Biszkopt:
- 40 g drobno posiekanych migdałów
- 100 g mąki
- 5 jaj
- 80 g cukru
- 20 g margaryny
Masa:
-500 ml mleka
- 70 g cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 250 g masła

 - 50 g cukru pudru
- 1/2 kieliszka likieru kawowego
- 3 banany

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka łyżek mleka z kawą rozpuszczalną i 40 g cukru. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy resztę cukru, mleka, mąkę kukurydzianą oraz żółtka.Chwilę gotujemy. Gdy masa przestygnie mieszamy ją z masłem utartym z cukrem pudrem oraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem, plasterki banana, krem i przykrywamy blatem. Boki tortu smarujemy resztą kremu i schładzamy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz