piątek, 29 listopada 2013

Tarta z galaretką dyniową

Tym razem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim 
biszkoptowym spodzie :)

Składniki:
Biszkopt
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka
- 40 dag miąższu dyni
- galaretka pomarańczowa
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Białka przekładamy do masy żółtkowej i
 delikatnie łyżką mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Dynię drobno kroimy, zalewamy sokiem, dodajemy cukier oraz przyprawy. Przykrywamy i rozgotowujemy. Zestawiamy z ognia, miksujemy i dodajemy galaretkę. Przestudzoną masę wylewamy na wcześniej upieczony i przestudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz