Tarta cukiniowa

 U mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. 

 
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta proszku do pieczenia
- odrobina ziół prowansalskich

Nadzienie:
- średnia cukinia
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 jajko i białko
- olej
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 25 dkg sera żółtego
- przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz


Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du
simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a następnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii.

Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec oprószamy słodką papryką i resztą żółtego sera.
SMACZNEGO



Komentarze