czwartek, 28 listopada 2013

Sernik z malinami

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten pyszny sernik, idealny do kawy.


 Składniki:
- 25 dag malin świeżych bądź mrożonych
Ciasto:

- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 kostki stopionego masła
- 50 dag mielonego twarożku
- 2 torebki cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
Beza:
- 2 białka
- 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Twaróg mieszamy z 6 żółtkami, budyniem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut.



Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki ścierałam raczej na tarce, ale często skrobałam je razem z białą skórką, która jest gorzka a tym sprzętem szybko i bezboleśnie zeskrobiemy tyle skórki ile potrzebujemy i takiej jaką potrzebujemy. Zakupiona też w osiedlowym sklepiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz