środa, 27 listopada 2013

Sernik na zimno z truskawkami

 Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wykorzystania truskawek w postaci sernika na zimno.


Składniki:
- 60 dkg sera białego
- pół kostki masła
- 3 jajka
- 2 łyżki żelatyny
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki
- 1 paczka okrągłych biszkoptów.
Ser mielimy dwa razy, by miał gładszą konsystencję. Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy 3 żółtka oraz zmielony ser. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy przestygnie wlewamy je do wcześniej przygotowanej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i mieszamy powoli całość. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami, układamy truskawki  i zalewamy tężejącymi galaretkami. Tak przygotowany sernik odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz